Istoria companiei Opel inainte de 1930

Veti vedea in acest articol cum a aparut firma Opel, de cine a fost inventata si cum a reusit aceasta companie sa treaca la productia de autovehicule.

Cum a inceput compania Opel?

Cine a inventat brand-ul Opel si cu ce produse a iesit remarcata la inceput?

Compania Opel a fost inventata in anul 1862, de Adam Opel. Dupa cum vedem firma este pe piata economica de mai bine de un secol. Ceea ce aflam din datele istorice, este ca la inceputul acestei firme, nu exista nici o forma de productie pentru automobile. Mai exact, nici nu exista industria de automobile la jumatatea secolului XVIII.

Asa ca, firma Opel avea ca si productie masinile de cusut.


Masinile de cusut - primul produs din portofoliul companiei Opel

Va intrebati cum a ajuns firma Opel de la masini de cusut la industria de autovehicule?

Ei bine, masinile de cusut incepuse din anii 1850 sa fie la mare cautare. Adam impreuna cu fii sai au decis sa ofere in atelierul lor un produs cu totul mai special. Asa ca, au decis sa modernizeze si sa personalizeze masinile de cusut. A inceput totusi ca o afacere de familie. Compania sau mica firma de atunci, avea atelierul in Russelheim. Ei au reusit sa devina lideri de piata in Germania, pentru acest produs.

Industrializarea Germania si aparitia biciletelor in lista bunurilor produse de Opel

Procesul de industrializare din Germania il forteaza pe Adam Opel adaugarea unui alt produs in portofoliu. Acesta era bicicleta. Era un produs nou pe piata si avea cerere extrem de mare. Curios de eficienta acestui produs, Adam a comandat piesele, iar dupa asamblare...

A fost revoltat, spunand ca nu va avea niciodata de-a face cu aceste "sfarma oase". Cu toate acestea, doua elemente l-au intors din drum: 

  • Profitul era cu mult mai mare, fata de masinile de cusut
  • Se vindeau mult mai repede fata de masinile de cusut
Astfel, in anul 1886, Adam Opel a inceput o linie de productie, pentru biciclete. Prin urmare, Adam a reusit sa devina lider de piata pentru ambele produse. 

Moartea lui Adam Opel 

In anul 1895, Adam Opel a murit, afacerea fiind preluata de sotia acestuia si de doi dintre copii lui. Productia de biciclete a continuat sa existe pana in anul 1931. Astfel ca, la jumatatea deceniului 20', compania Opel producea in proportie de 4000 de biciclete pe zi.

Drumul catre industria auto pentru Opel

Drumul catre industria auto nu a avut o ascensiune continua. De fapt, industria auto incepuse sa primeasca o forma mai clara, doar dupa anul 1890. Astfel ca, in anul 1898, cei doi fii ai lui Adam au realizat un parteneriat cu Frederich Lutzmann. Acestia au pus in plan realizarea primului model auto.

Primul pas catre industria auto - primul esec

Din pacate primul model s-a dovedit a fi un esec total. Pana in anul 1901, compania Opel nu produsese mai mult de 65 de automobile. Calitatea lor era extrem de slaba si se stricau extrem de repede. 

Astfel, in anul 1901, in compania Opel avusese loc si primul faliment. Deoarece nu existau vanzari pentru aceste autovehicule, iar calitatea lor fiind extrem de slaba... Nu au putut rezista pe piata auto.

Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit. Pentru continuarea articolului, va invitam sa vedeti cum a inceput compania Opel sa aiba succes in industria auto.


Surse de inspiratie:

Comentarii